Αναγνώστες

* Ioanna Theodorou

Ιατρός

*Xειρουργός

Μαιευτήρας -Γυναικολόγος

*(Δημιουργός & Επιστημονικός Συνεργάτης Ιστού)

* Xenia Georgiadou (Δημιουργός Ιστού)

*Proffesional Trainer in Mental Health Sector

*Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών

Βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών

Εργαστηρίων

*Physical Therapist

* Alexander Tanaskidis (Διαχειριστής Ιστού)

Αλέξανδρος Τανασκίδης Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος Εκδότης Charity The e-Magazine

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Η ΓΕΝΝΗΣΗ

Αγώνας κατά του καρκίνου μαστού...η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010


Αγώνας κατά του καρκίνου μαστού
Κάθε 68 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάπου στον κόσμο μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού. 
Το 2010, 
1.300.000 γυναίκες παγκοσμίως (4.500 στην Ελλάδα) αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Όμως, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί ακόμα και να θεραπευτεί! 
Ο Αγώνας
 Race for the Cure® είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ξεκίνησε πριν 27 χρόνια στο Ντάλας του Τέξας Αμερικής και αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη διοργάνωση παγκοσμίως! 
Διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 
"Άλμα Ζωής "σε συνεργασία με την Susan G. Komen for the Cure®, τηνΚυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, στις 11.00π.μ., στο Ζάππειο! 
Άφησε το δικό σου αποτύπωμα στον Αγώνα κατά του καρκίνου μαστού! 
Δήλωσε τη συμμετοχή σου έγκαιρα! 
Επισκέψου το www.almazois.gr/race και δήλωσε συμμετοχή είτε μόνος, είτε δημιούργησε τη δική σου ομάδα. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα για την εγγραφή σας, μπορείτε να κάνετε προεγγραφή (http://www.almazois.gr/race/race_proreg.php).

Επίσης θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να συμμετάσχεις στην ομάδα μας. 
Η Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου, χορηγός ιστοσελίδας του αγώνα, συμμετέχει με τη δική της ομάδα και «Τρέχει για τη ζωή». 
Στη φόρμα εγγραφής, στο πεδίο «Εγγραφή ως μέλος ομάδας» συμπληρώστε το όνομα: «Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου» (ισχύει και για την προεγγραφή) 
ή επικοινώνησε μαζί μας για να σε ενημερώσουμε σχετικά. 
Η εγγραφή κοστίζει 
μόνο 5€
Στον περσινό Αγώνα η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Φέτος, πάνω από 1,6 εκατομμύριο άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, σε περισσότερες από 
140 πόλεις του κόσμου, θα δώσουν με τη συμμετοχή τους στον Αγώνα, μια κοινή υπόσχεση:Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί!

Φιλικά,
Απόστολος Ι. Ανδριανάκος
Γενικός Διευθυντής 

Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου
Θεσσαλονίκης 108
14342, Νέα Φιλαδέλφεια
Τηλέφωνο: 210 2692800
210 5065002
FAX: 210 5060089
e-mail: web@eled.gr
url: www.eled.gr

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010


Charity gr. magazine

food for thought

play free charity word game

Η υγεία είναι το άλφα και το ωμέγα για μια ζωή δίχως προβλήματα και πέρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση των γιατρών. Από εδώ, από την Ενότητα epocrates θα σας προτείνει με το προσωπικό των ιατρικών συντακτών μας, προσωπικά στον καθένα σας, προσωπικές λύσεις αλλά και με την ανάρτηση άρθρων τους για ιατρικά θέματα θα σας ενημερώνουν για τις καινοτόμες προτάσεις της ιατρικής επιστήμης.

Ιωάννα Θεοδώρου / Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος


Ρωτήσατε : Πώς μπορώ να αποφύγω ή να εντοπίσω εγκαίρως μία ύποπτη βλάβη ( καρκίνος μαστού)

Σας απαντάμε: Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού: η ανίχνευση σε αρχικό στάδιο μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγίες των γυναικολόγων προτείνουν τη μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού και την ετήσια κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Μαστογραφία: μετά την ηλικία των 40 ετών, η μηνιαία αυτοεξέταση θα πρέπει να συνδυάζεται με ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία. Στην περίπτωση γυναικών με ιστορικό παραγόντων αυξημένου κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού, ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης του καρκίνου στη συγγενή πρώτου βαθμού.

Γυμναστική: σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών μελετών φαίνεται ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης της νόσου.

Δίαιτα: υποστηρίζεται, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η υγιεινή διατροφή αντιπροσωπεύει άλλον έναν παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες, που ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση. Επίσης έχει αναφερθεί πιθανή ευεργετική δράση ορισμένων βιταμινών, όπως της βιταμίνης Α ή της βιταμίνης D.

Αποφυγή της παχυσαρκίας: ο περιορισμός της αύξησης του βάρους μόνο κατά ένα με δύο κιλά μετά το 18ο έτος της ζωής φαίνεται πως προστατεύει από τη μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Θηλασμός: βάσει στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες, ο θηλασμός για περισσότερους από τέσσερις μήνες συνδυάζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Φαίνεται ότι η φύση έχει προνοήσει με κάποιο τρόπο, ώστε όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο να αυξάνεται η προστασία σας.

Να θυμάστε

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού συνδυάζεται πολύ συχνά με πολύ καλή έκβαση (90% πενταετής επιβίωση, αν γίνει η διάγνωση σε αρχικό στάδιο) και βέβαια μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Μην εφησυχάζετε επειδή δεν έχετε επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή πιστεύετε πως δεν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρέπει να είστε έτοιμες και ενημερωμένες για παν ενδεχόμενο.

Μην αμελείτε τη μηνιαία αυτοεξέτασή σας και μη φοβάστε να κάνετε μαστογραφία. Πρόκειται για ασφαλή και εύκολη στη διεξαγωγή απεικονιστική μέθοδο, η οποία μάλιστα ανιχνεύει έναν όγκο τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από τη στιγμή που θα είναι δυνατή η ψηλάφησή του.
Τέλος, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθείτε αν εντοπίσετε κάποιον όζο στο μαστό σας. Ο μαστός προσβάλλεται και από άλλα καλοήθη νοσήματα και εκτός αυτού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλο ποσοστών των όγκων δεν είναι κακοήθεις.
Η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση θα αποτελέσουν τους καλύτερους συμβούλους για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού. Τα περισσότερα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε για τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η καλύτερη προφύλαξη είναι η έγκαιρη ανίχνευση!

Ιωάννα Θεοδώρου / Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος


Τι είναι ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον υπερ-πολλαπλασιασμό κάποιου τύπου κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανάλογου τύπου όγκων. Τα καρκινικά κύτταρα, εκτός του ότι πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλα όργανα του σώματος δημιουργώντας νέους όγκους (μεταστάσεις). Στον καρκίνο του μαστού, υπεύθυνα για τη δημιουργία των όγκων είναι τα κύτταρα που σχηματίζουν τους αδένες που παράγουν το γάλα και τα κύτταρα που σχηματίζουν τους σωλήνες που μεταφέρουν το γάλα από τους αδένες στη θηλή.

Στο μαστό μπορεί να εμφανιστούν και καλοήθεις όγκοι. Οι όγκοι αυτοί διαφέρουν από τους κακοήθεις στο ότι δεν διεισδύουν στους ιστούς, δεν προκαλούν μεταστάσεις και δεν είναι επικίνδυνοι εφόσον δεν μεταλλαχθούν σε κακοήθεις.

Παράγοντες κινδύνου

Να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντικό γι αυτό και τους αναφέρουμε παρακάτω:

Η ηλικία: Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εμφανίζονται μετά την ηλικλία των 60.
Ιατρικό ιστορικό: Η εμφάνιση καρκίνου στον ένα μαστό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης και στον άλλο.
Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν εξ' αίματος συγγενείς έχουν εμφανίσει τη νόσο.
Η φυλή: Οι γυναίκες της λευκής φυλής φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο.
Το ιστορικό περιόδου: Οι πιθανότητες αυξάνουν όταν έχουμε εμφάνιση της πρώτης περιόδου πριν την ηλικία των 12 ετών ή της εμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 55 ετών.
Το ιστορικό γεννήσεων: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης.
Η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση
Επειδή παρόλα αυτά πολλές γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού χωρίς να συντρέχουν τα παραπάνω είναι επιβεβλημένος ο προληπτικός έλεγχος.

Ο προληπτικός έλεγχος

Ο προληπτικός έλεγχος έχει σαν στόχο την ανακάλυψη της νόσου πριν αυτή εκδηλώσει τα πρώτα της συμπτώματα και βασίζεται στην: α) ψηλάφιση του μαστού, β) κλινική εξέταση, γ) μαστογραφία.

Η ψηλάφιση θα πρέπει ν' αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών και να γίνεται κάθε μήνα μετά το τέλος της περιόδου. Η οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη και θα πρέπει να την αναφέρετε στον γιατρό σας.

Η κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια στις ηλικίες 20-39 ετών και μετά τα 40, μία φορά το χρόνο.

Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 36 ετών και μετά τα 40, μία φορά το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα καθορίσει το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου ανάλογα με το ιστορικό σας και το αν συντρέχουν οι παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθησαν.

{Ευγενικός Χορηγός}

  

 

 
 
Chat with your friends